Op woensdagavond 26 juli geeft Willy Hendriks een voordracht over zijn nieuwste boek The Ink War. Daarin vertelt Hendriks het meeslepende verhaal van de eerste match om het wereldkampioenschap tussen Wilhelm Steinitz en Johannes Zukertort en de aanloop er naar toe. Beide kemphanen bestreden elkaar op het bord maar ook op papier, in de diverse schaakbladen en schaakrubrieken. Daarbij ging het niet alleen over de vraag wie de sterkste was maar ook over wie er de beste ideeën had over hoe het spel gespeeld moest worden.
Hendriks zal zijn verhaal illustreren met diverse schaakfragmenten, waarbij het publiek volop mee kan denken. De voordracht duurt ongeveer twee uur met na afloop ruimte voor vragen en discussie. De aanvang is om 19.30 uur.

Internationaal Meester Willy Hendriks is een bekend gezicht bij het ONK in Dieren, sinds 1981(!) is hij met grote regelmaat onder de deelnemers. The Ink War is alweer zijn derde boek. Met zijn eerste boek Move First, Think Later won hij in 2012 de ‘ECF Book of the Year Award’. Met zijn veelgeprezen tweede boek On the Origin of Good Moves presenteerde hij een geheel nieuwe kijk op de schaakgeschiedenis.
Ook in The Ink War laat Hendriks weer zijn eigenzinnige kijk op de schaakgeschiedenis zien met een spannend verhaal dat blijft boeien tot aan de tragische ontknoping. Met opgaven wordt de lezer uitgenodigd actief mee te denken met de vele mooie, leerzame en vermakelijke schaakfragmenten.
The Ink War geeft een prachtig sfeerbeeld van de 19e eeuwse schaakwereld en van de geboorte van het moderne schaak.