Het toernooi wordt mede ondersteund door de Gemeente Rheden en door 150 jaar KNSB

       

Verder zijn tijdens het toernooi de volgende activiteiten:

Woensdag 26 juli Oorlog op en naast het schaakbord

Zondag 30 juli 3e Dierens Kroeglopertoernooi

Zondag 30 juli Hand & Brain Toernooi

Zondag 30 juli Chessable Masterclass door Simon Williams

Zondag 30 juli Machteld van Foreest en Mr. X, daag ze uit met snelschaken en raad wie Mr. X is

Oorlog op en naast het schaakbord

Op woensdagavond 26 juli geeft Willy Hendriks een voordracht over zijn nieuwste boek The Ink War. Daarin vertelt Hendriks het meeslepende verhaal van de eerste match om het wereldkampioenschap tussen Wilhelm Steinitz en Johannes Zukertort en de aanloop er naar toe. Beide kemphanen bestreden elkaar op het bord maar ook op papier, in de diverse schaakbladen en schaakrubrieken. Daarbij ging het niet alleen over de vraag wie de sterkste was maar ook over wie er de beste ideeën had over hoe het spel gespeeld moest worden.Hendriks zal zijn verhaal illustreren met diverse schaakfragmenten, waarbij het publiek volop mee kan denken. De voordracht duurt ongeveer twee uur met na afloop ruimte voor vragen en discussie. De aanvang is om 19.30 uur.
Internationaal Meester Willy Hendriks is een bekend gezicht bij het ONK in Dieren, sinds 1981(!) is hij met grote regelmaat onder de deelnemers. The Ink War is alweer zijn derde boek. Met zijn eerste boek Move First, Think Later won hij in 2012 de ‘ECF Book of the Year Award’. Met zijn veelgeprezen tweede boek On the Origin of Good Moves presenteerde hij een geheel nieuwe kijk op de schaakgeschiedenis.
Ook in The Ink War laat Hendriks weer zijn eigenzinnige kijk op de schaakgeschiedenis zien met een spannend verhaal dat blijft boeien tot aan de tragische ontknoping. Met opgaven wordt de lezer uitgenodigd actief mee te denken met de vele mooie, leerzame en vermakelijke schaakfragmenten.
The Ink War geeft een prachtig sfeerbeeld van de 19e eeuwse schaakwereld en van de geboorte van het moderne schaak.

3e DIERENS KROEGLOPER 2023

Op 30 juli, de rustdag van het ONK, vindt het Dierens Kroegloperstoernooi plaats. Dit is een gezellig toernooi waarbij je als tweetal per ronde bij een verschillend café speelt. Het toernooi is niet alleen bedoeld voor deelnemers aan het ONK, iedereen die (een beetje) kan schaken is van harte welkom.
Het inschrijfgeld is € 20 per duo, wat op de speeldag cash betaald dient te worden. Al het inschrijfgeld wordt omgezet in zowel hoofdprijzen als rating- en jeugdprijzen.
Voor exacte locatie en speeltijden zie stickchess.com/dieren23. Hier is ook de aanmelding, Kan ook door organisator Vadim van Kuijk aan te spreken. Op de speeldag is de organisatie bereikbaar via 06-83208549.
Zou u graag mee willen doen, maar kunt u geen partner vinden? Zoek dan vooral contact met de organisatie, dan wordt er iemand voor u gezocht.

HAND & BRAIN TOERNOOI

Samenwerking met het Max Euwe Centrum op 30 juli
Op 30 juli zullen wij in samenwerking met het Max Euwe Centrum (MEC) een zogeheten Hand & Brain Toernooi organiseren. Het MEC is al sinds 1986 gevestigd in Amsterdam, maar wil graag zijn vleugels uitslaan om het Centrum ook buiten de stadsgrenzen van de hoofdstad bekendheid te geven. Door logistieke omstandigheden in Amsterdam op het Max Euweplein (waar het MEC is gevestigd), kan het jaarlijkse Pleinfestival in 2023 geen doorgang vinden. Het MEC is de organisatie in Dieren zeer erkentelijk voor de geboden mogelijkheid om naar Dieren te komen, waardoor er in ieder geval één geplande MEC-activiteit kan doorgaan dit jaar: Hand & Brain.
Hand & Brain is een inmiddels populaire variant van het traditionele schaakspel geworden. Spelers schaken in koppels, waarbij één speler de hand is en de andere speler het brein. Het brein moet bij iedere zet hardop roepen welk stuk moet worden verplaatst, de hand moet vervolgens een zet met dit stuk uitvoeren. Moeilijkheid én aardigheid zit ‘m vooral hierin: de hand zal niet altijd uitvoeren op het bord wat het brein in gedachten heeft! Dat maakt deze spelvorm zowel hilarisch als erg moeilijk tegelijk.
Dieren 24 juli-3 augustus | 2023 Open Nederlands Kampioenschap Schaken 13
Bekende grootmeesters als Judit Polgar, Matthew Sadler, Sofia Polgar, Robert Hess en Anish Giri waagden zich al eens aan deze nieuwe variant van het schaakspel. Zij beleefden er allemaal veel plezier aan.
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via dit e-mailadres: euwemec@xs4all.nl. Deelname is gratis en het Max Euwe Centrum zal enkele geldprijzen beschikbaar stellen. Opgeven bij de organisatie in Dieren is ook mogelijk. Het Hand & Brain Toernooi begint op zondag 30 juli om 12:00 uur.
Het MEC zal op 30 juli met een stand zijn vertegenwoordigd, opdat het publiek meer informatie over dit bijzondere Schaakcentrum kan krijgen. Voor een voorproefje kunt u alvast een bezoekje aan de website brengen: www.maxeuwe.nl.
Tot ziens op 30 juli!

Chessable Masterclass door Simon Williams

Meer informatie volgt

Snelschaken tegen Machteld van Foreest en Mr. X

Op zondag 30 juli tussen 15:00 en 17:00 uur kun je Machteld van Foreest en Mr X uitdagen om tegen te snelschaken.