Max Warmedam ontvangt de trofee

Dat Max Warmerdam nog verwoede pogingen deed om te winnen in de laatste ronde van het Chessable Open NK had een duidelijke reden: “Na de partij van gisteren stond ik in de top honderd van de wereld,” zei de Limburgse grootmeester. “En ik had ook Loek van Wely ingehaald. Na de remise van vandaag niet meer. Dus ik kreeg zonet een appje van Loek dat mijn carrière alweer voorbij is,” lachte hij.

Het is niet altijd goed voor de concentratie om een toernooi al één ronde voor het eind te winnen: “Alle spanning komt los en je slaapt slecht. Dat heb ik al een keer eerder meegemaakt toen ik een tienkamp gewonnen had bij het Tata Steel Toernooi. Toen sliep ik ook maar een uur of vier en heb ik maar snel remise gemaakt.”

Maar vandaag zette hij dus nog alles op alles om Eelke de Boer te verslaan. “Ik heb opnieuw slecht geslapen en heb me niet voorbereid. Het was best teleurstellend dat het niet lukte, maar Eelke heeft goed verdedigd. Er zaten hier en daar wel wat foutjes in de partij, maar nooit zo erg dat de remise in gevaar kwam.”

Over het toernooi als geheel was Warmerdam natuurlijk tevreden. “De laatste tijd valt het vaak mijn kant op, zoals in de tweede partij hier [met Nick Maatman, die Max net remise wist te houden].” Vanaf 14 augustus speelt hij een groot open toernooi in Marokko. Dan moet het maar definitief gebeuren, met die top honderd.