Eline Roebers, foto Bart Beijer

DIEREN – De Nederlandse topschaakster Eline Roebers (16) geeft op donderdag 25 mei om 12.30 uur een simultaan in Scholengemeenschap Het Rhedens Dieren aan alle scholieren die mee willen doen. De simultaan is georganiseerd door het Organisatiecomité van het Chessable Open Nederlands Schaakkampioenschap en is één van de extra activiteiten in dit jaar, waarin zowel de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (150 jaar) als de gemeente Rheden (450 jaar) een jubileum viert.

Eline, die op het moment van de simultaan net vier dagen 17 jaar oud zal zijn, is al jaren een topper bij de jeugd, maar ook bij de volwassen schaaksters. Ze werd online jeugdwereldkampioen bij de meisjes tot en met veertien jaar in het pandemiejaar 2020. In 2021 won ze in België het toernooi Brugse Meesters en in 2022 bracht ze het Untergrombach Open op haar naam. Eline speelde vorig jaar ook aan het hoogste bord voor Nederland (alle leeftijden!) op de Olympiade in Chennai, India, en scoorde daar 7½ punt uit 10 partijen. In december werd ze tweede in het Nederlands Vrouwenkampioenschap. In januari deed ze mee in de sterke Challengers-groep van het Tata Steel schaaktoernooi, waar ze grootmeester Erwin l’Ami versloeg.

Eline speelt heel graag en veel schaak en houdt van aanvallen en spectaculaire partijen. Dus er zal voor de echte liefhebber heel wat te beleven zijn, donderdagmiddag 25 mei in Scholengemeenschap Het Rhedens aan de Doesburgsedijk in Dieren. Naar verwachting zal de simultaanvoorstelling rond de twee uur duren. Het Chessable Open Nederlands Kampioenschap, waaraan Eline ook zal deelnemen, vindt plaats van 24 juli tot en met 3 augustus in Sport- en Zalencentrum Theothorne in Dieren. Omdat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond dit jaar zijn 150-jarig bestaan viert en de gemeente Rheden haar 450-jarig bestaan, zullen er rond dit toernooi nog diverse andere extra activiteiten worden georganiseerd.