De Winter - Beerdsen

De top van het klassement in het Chessable Open NK Schaken is ineengeschoven door twee remises aan de topborden. Hierdoor voegden Max Warmerdam en Arthur de Winter zich bij het leidende drietal.

Casper Schoppen had het na een wellicht wat te optimistisch pionoffer zwaar tegen de Indiase grootmeester Sankalp Gupta. Later moest de Open kampioen van 2019 zelfs nog een kwaliteit geven, maar vervolgens creëerde hij met zijn loperpaar en een ver opgeschoven h-pion zoveel dreigingen dat Gupta via zetherhaling in remise berustte. Tot datzelfde resultaat waren diens landgenoten Praneeth Vuppala en Mohapatra Sidhant al vele uren eerder gekomen.

Max Warmerdam profiteerde via een fantastische zege op de Duitse grootmeester Daniel Hausrath. Warmerdam plaatste vroeg een zeer verrassend nieuwtje: een kwaliteitsoffer waarvoor hij op de lange termijn grote compensatie kreeg. Hausrath kwam niet los, moest een stuk geven en verloor in het eindspel.

Ook de 15-jarige Arthur de Winter voegde zich bij de leiders. Na een spectaculair gevecht met Thomas Beerdsen ontstond een dame-eindspel waarin laatstgenoemde, in een moeilijke situatie, enkele malen in de fout ging. Dat werd hem fataal.